A Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottság 2018. március 2-án döntött arról, hogy több más kiemelkedő és a megyét méltán gazdagító természeti és kulturális értékkel egyetemben a Tatai Vadlúd Sokadalmat is felveszi a rangos – és immár 112 tételt számláló – értéktárba.

Egy évvel korábban a Tatai Települési Értéktár Bizottság döntött úgy, hogy a nagy múltú rendezvényt felveszi a városi értékek körébe.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat (www.vadludsokadalom.hu) 2001-ben azzal a céllal indította útjára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja, hogy a madárvonulás jelenségén keresztül bemutassa a tatai Öreg-tó szépségét, nemzetközi természetvédelmi jelentőségét és egy egész napos, hangulatos családi fesztivál keretében nyújtson találkozási, bemutatkozási lehetőséget a hazai madárvédelem, természetvédelem hivatásos és civil önkéntesei számára is. A fesztivál szervezői köre 2005-től kibővült a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, majd 2008-tól a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel is.

A Tatai Vadlúd Sokadalom ma már Magyarország legnagyobb természetvédelmi fesztiváljának számít, de európai viszonylatban is kiemelkedik. Látogatottsága ma már közel 20 ezres, ami egyedülálló élettel, forgataggal tölti meg a téli Tatát és teszi a várost a hazai természetvédelem fővárosává ezekben a napokban.

Amitől e látványosság Európa-szerte egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a “Vizek Városa” Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelyet látni kell! A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, amely Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi.

Tata nevét 2001 óta öregbíti a Tatai Vadlúd Sokadalom, amely egyike a város legnagyobb látogatottságú fesztiváljainak. A Tatai Vadlúd Sokadalom Magyarország legnépszerűbb, leglátogatottabb természetvédelmi fesztiválja, melyhez hasonló egész Európában alig akad. A rendezvény kiváló példa arra, hogy miként lehet összekapcsolni a madárvonulást, mint természeti látványosságot a turizmussal és ismeretterjesztéssel, környezeti neveléssel, kultúrával.