A hétvégén ismét számba vettük a ludakat a Tatai Tavak Ramsari Területen. A fontos gyülekezőhelyeken egyszerre történt a számolás a duplikáció elkerülése végett.

A szinkronszámlálás eredménye összesen 30.200 vadlúd a két vizes élőhelyen. A tatai Öreg-tavon 24.000, a naszályi Ferencmajori-halastavakon 6.200 vadlúd éjszakázott. Szinte valamennyi ritka faj a távcső látómezőjébe került. 22 tundraludat, 19 vörösnyakú ludat, 2 kis liliket, 1 apácaludat és 1 örvös ludat sikerült találni a tömegben. Előkerült még 1 bütykös ásólúd és 1 vörös ásólúd is, melyek rendszertanilag ugyan nem ludak, de nevükben hordozzák a lúd nevet és viselkedésükben is rájuk hasonlítanak.

A számolás alkalmával több színes nyakgyűrűt viselő vadlúdnak a kódját is sikerült leolvasni. A nyert adatokból tudható, hogy ezek a vadludak Magyarországról (8 példány), Svédországból (3 példány), Csehországból (2 példány), Finnországból (1 példány), Hollandiából (1 példány) és Oroszországból (1 példány) érkeztek Tata és környékére.

A holland gyűrűs vadlúdról az alábbi a linken egy videót is megtekinthető:

Kérünk mindenkit, aki az Öreg-tóhoz érkezik, hogy csak a kiépített sétányról figyeljék a vadludakat a nyugalmuk biztosítása érdekében!

Tatai Vadlúd Sokadalom Szervezők