Lassan vége a 2019/2020-as vadludas szezonnak. Ennek apropóján egy utolsó hírrel és egy rövid áttekintővel gondoltunk búcsúzni ettől az időszaktól.

Legutóbbi számolások során 1500 vadlúd került elő a Tata környéki halastavakról. Ebben az időszakban az Öreg-tónál már csak alkalmi jelleggel éjszakáznak csapatok. A kevés lúd ellenére, kiemelt fajok is előkerültek még a megfigyelések során. Vörösnyakú lúdból 9, kis lilikből 3, tundralúdból 350 és vetési lúdból 2 példányt figyeltünk meg. 2 színes nyakgyűrűs nagy lilik is felbukkant, akiket idén még nem láttunk itt.

Az utolsó alkalmakat kihasználva sikerült néhány igen jó felvételt készíteni egy táplálkozó csapatról, amiben több érdekes faj is volt. Ezek a videók az alábbi linkeken érhetőek el:

Vörösnyakú ludak táplálkozóterületen: https://www.youtube.com/watch?v=0irqeJGxP6Q

Öreg kis lilik: https://www.youtube.com/watch?v=WchbfpE4L7U

Színes nyakgyűrűs nagy lilik „7LS”: https://www.youtube.com/watch?v=1FMWbDkYlfQ

A 2019/2020-as vadludas szezonnak az eredményei a következők lettek:

Legtöbb vadlúd: 35 000 példány -2019.11.25. Öreg-tó

Megfigyelt fajok: nagy lilik, nyári lúd, tundralúd, vetési lúd, örvös lúd, vörösnyakú lúd, apácalúd, kis lilik, vörös ásólúd

Színes nyakgyűrűs vadludak: nagy lilik: 8 példány, nyári lúd: 25 példány

A vadludak a következő hetekben megkezdik a tavaszi vonulásukat a költőhelyeik felé. Bízunk benne, hogy valamennyijüket újra Tatán köszönthetjük bő fél év múlva.