TVS GYIK

Mikor érkeznek meg az első vadludak? (Tatai Tavak Ramsari Terület)

A Kárpát-medencébe telelő vadludak vonulása augusztusban indul meg a költőterületekről. Magyarországon az első madarak, majd csapatok szeptember végén, október elején jelenek meg.

Tata környékére szeptember 25. és október 5. között érkeznek. November 10-e körül szokták átlépni a 10.000 példányos határt, majd innen exponenciálisan emelkedik/emelkedhet a számuk.

Hogy milyen maximum mennyiséget érnek el az adott évben az függ például a vizes élő- és táplálkozó helyek állapotától, időjárástól és különböző emberi tényezőktől (pl: zavarás).

 

Milyen vizes élőhelyeket használnak a vadludak az Öreg-tavon kívül?

A vadludas szezon kezdetén, amikor még csak néhány százas, ezres csapatok vannak Tata környékén, akkor még nem az Öreg-tavat használják pihenő és éjszakázó helyként. A város körül több alternatív víztest várja, hívja a ludakat. Ezeket szokták felkeresni. Kiemelt mennyiség az Asszony-tavon, a Ferencmajori-halastavakon, a Boldogasszony-tavon és a Grébicsi-halastavakon alakulhat ki. E területek viszont nehezen megközelíthetőek az érdeklődők számára. Többségében magánterületek, így azok szabadon nem látogathatóak.

 

Mikor hagyják el reggel az Öreg-tavat?

A vadludak reggeli kirepülése (kihúzás) az Öreg-tóról napkelte körül történik. Ez időpontban változik. A szezon kezdetén 6:20-tól egészen 6:50-ig húzódhat. Ahogy megyünk bele a télbe, így decemberben, aki biztosra szeretne menni, hogy lássa ezt a pazar természeti látványosságot, ők reggel 07:00 órára érjenek ki a tóparti sétányra. A legutolsó madarak sokszor 9:00 órakor szállnak fel a vízről.

A kihúzás időpontját befolyásolhatják külső körülmények. Ködös, párás időjárásban elhúzódhat, míg napos, felhőtlen idő esetén pedig nagyon hamar be is következhet a kirepülés. Szintén meggyorsíthatja a kihúzást egy ragadozó feltűnése (sas, róka, kutya vagy maga az ember sétája a tómederben…).

 

Mikor érkeznek vissza az Öreg-tóra?

Az vadludak esti visszaérkezése (behúzás) napnyugta körüli időpontban történik. Jellemzően délután 15:00 és 17:00 óra között. Először csak néhány kisebb csapat jelenik meg az Öreg-tó légterében, hogy ellenőrizzék, hogy biztonságos-e a tó és környezete. A megszerzett információval repülnek vissza a társaikhoz. Amennyiben mindent rendben találtak, úgy a „fő csapat” 16:15 – 16:45 körül érkezik be az Öreg-tóra. Természetesen ez is decemberre vonatkozik. Novemberben egy kicsit későbben, hiszen később is sötétedik.

Csakúgy, mint a reggeli kihúzást, úgy a behúzást is befolyásolhatják egyéb körülmények. Borult, párás időben előbb jönnek, míg napos, felhőtlen időjárás estén nagyon elhúzódhat. Utóbbi esetben akár a teljes sötétedés is beállhat, mire visszaérkeznek a madarak.

 

Hova járnak a vadludak táplálkozni?

A reggeli kihúzás után a vadludak elindulnak a táplálkozó területekre. Az éjszakázó helyül szolgáló vizes élőhelyen ugyanis nem táplálkoznak a „mi vadlúdjaink”. Táplálékukat a közeli mezőgazdasági földekről szerzik. Előszeretettel látogatják a learatott kukoricatarlókat, hogy az ott elhagyott szemeket összeszedjék. Miután ezek a földek kiürültek vagy beszántják, utána térnek át az őszi vetésű földekre. Mivel Tata környékén nincsenek nagy kiterjedésű természetes gyepek, így náluk ezeket a növényeket nem fogyasztják.

A táplálkozó területekre jellemzően maximum 30–40 km-es távolságba repülnek el. Gyakran látogatott földek találhatóak Tata, Kocs, Naszály, Mocsa, Szákszend, Nagyigmánd, Kömlőd és Környe közigazgatási területein. Az Öreg-tótól keletre található Gerecse hegységbe nem repülnek fel táplálkozás céljából.

 

Mikor érdemes kilátogatni az Öreg-tóhoz?

Az Öreg-tónál az első nagy vadlúd csapatok november 10-e körül jelennek meg. Ekkor éri el a tónak a vízszintje azt a magasságot, ami megfelel számukra. Kibukkan a tó közepén az a zátonyrendszer, amelyen előszeretettel éjszakáznak. Változatos vízmélységet találnak ilyenkor. A mélyebb részek megvédik őket a szőrmés ragadozóktól.

November vége és december közepe között szokott a csúcsmennyiség kialakulni. 2021 őszén pont a Tatai Vadlúd Sokadalom napján rekord mennyiségű vadlúd 64.500 példány tartózkodott a tavon!

Akik sok vadlúdban szeretnének gyönyörködni, ők november 15. és december 24. között látogassanak ki az Öreg-tóhoz.

 

Honnan érdemes figyelni, fotózni a madarakat?

Az Öreg-tó körül egy 7 km-es kiépített sétány található. Az északi és keleti oldalon bitumenezett, míg a déli és nyugati oldalon murvás burkolattal van ellátva. Erről a sétányról kiválóan meg lehet figyelni a vadludak napi mozgalmát.

A keleti oldalon a madármegfigyelő torony alatti partszakasz egy bevált hely, mind a kihúzás, mind pedig a behúzás megfigyeléséhez. Reggel a kirepülő madarakat a kelő Nap szépen megvilágítja, míg az esti behúzáskor a lenyugvó Nap nagyszerű hátteret biztosít a beérkező madarak tömegének.

Alkalmas megfigyelő pontok:

keleti oldal:

47.644570, 18.333863

47.638586, 18.339134

47.641736, 18.337737

nyugati oldal:

47.643509, 18.322237

47.640004, 18.321745

FONTOS KÉRÉS: Kérünk mindenkit, akik kilátogatnak az Öreg-tóhoz, hogy a madarakat a kiépített sétányról figyeljék, fotózzák! A tómederbe NE menjenek be! Erre figyelmeztető táblák is ki vannak helyezve, valamint a Természetvédelmi Őrszolgálat rendszeresen ellenőrzi a területet.

 

Mit vigyünk magunkkal a vadlúd lesre?

A vadludak itt tartózkodásakor őszi és téli hónapokat írunk, ezért feltétlenül meleg, réteges, vízálló (esős idő esetén) ruházat kell. Ha a ludak ki- vagy behúzását várjuk, akkor feltétlenül kell a réteges öltözet, hogy az álldogálás során ne fázzuk. Meleg teával érdemes készülni.

Akinek van távcsöve úgy érdemes azt elhozni. Sokkal nagyobb élmény egy ilyen eszközön keresztül figyelni a madarakat.

 

Hogyan lehet a vadludakat megszámolni?

A vadludak pontos állományfelmérése mindig a reggeli kihúzáskor történik. Ekkor látható az összes lúd az adott vizes élőhelyen.

A területre kiérkezéskor először a kézi távcsővel és/vagy teleszkóppal (nagy nagyítású állványos távcső) végzünk egy gyors számolást a vízen, vagy iszapon pihenő madarakon. Itt még nagyobb pontatlansággal dolgozunk, ugyanis könnyen ki tudják egymást takarni a ludak, illetve ahol nagyon sűrűn vannak, ott biztosan pontatlanul tudunk számolni.

A pontos számolás, akkor történik, amikor a ludak felszállnak és berendezkednek a horizonton. Ekkor a távcsövükkel megszámolunk 50, 100, 200 madarat és azt a mennyiséget rávetítjük a többi, akkor kirepülő madárra. Ezt megcsináljuk az összes csapatnál és a végén kapunk egy számot.

Az a jó, ha egyszerre többen számolunk egymástól függetlenül, így tudjuk segíteni egymás munkáját, illetve „kontrollként” működünk.

 

Miért engedik le az Öreg-tó vízét?

A tatai Öreg-tónak van egy úgynevezett vízjogi engedélye, amely rögzíti az egyes küszöbszámokat a teljes évre kivetítve. Ez az engedély az összes „tóhasználó” érdekét igyekszik figyelembe venni, így a madarakét is.

A vadludas időszakban a halászat és a természetvédelem a fő tóhasználó, az árvízi funkció mellett.

Október első napjaiban indul meg az Öreg-tónak az apasztása. Kezdetben egy intenzívebb engedés a jellemző, majd fokozatosan éri el a tó az úgynevezett „vadludas szintet”. Ez 0 és mínusz 40 cm között van. Ezt a hosszú évtizedes megfigyelések után határozták meg a természetvédelmi szakemberek. A ludas vízszintet január végéig tartják, majd elkezdik a tónak a visszatöltését.

A tó északi felében, a várfalban található 4 zsilip, amin keresztül a vízügyi szakemberek engedni tudnak a tóból. Az Öreg-tó fő táplálója az Által-ér, ami a déli felébe torkollik bele.

 

Meddig maradnak a vadludak?

Amennyiben enyhe a tél és nem fagy be az Öreg-tó valamint nem fedi el a táplálkozó területeket a vastag hótakaró, úgy egészen február közepéig itt maradnak a ludak. Ha viszont kemény a tél, akkor tovább vonulnak nyugati, délnyugati irányba.