Madárgyűrűzés

A madárgyűrűzés célja

Ahhoz, hogy a vadon élő madarakról információkat tudjunk gyűjteni, valamilyen módon egyedileg meg kell jelölni őket. Ez legtöbbször lábra rakható sorszámozott gyűrűvel történik. A gyűrűzött, majd később megkerült madarak adatai – a földrajzi koordináták, időpontok, körülmények és a madár állapota, kondíciója – segítik megfejteni az egyes madárfajok mozgásmintázatait, feltérképezni a költő-, vonuló és telelőterületeket, nyomon követhető költő madaraink egyedszámának évről évre történő változása.

 A jelölőgyűrű

Leggyakoribb jelölési mód a lábra rakható fémgyűrű. A különböző méretű vagy speciális lábalakú fajokra más-más gyűrűtípust használnak, a lényeg, hogy a madár számára minél kevésbé legyen kényelmetlen viselet. A jelölőgyűrűn a gyűrűző központ kódja (Magyarország esetén „BUDAPEST” felirat) és a gyűrű sorszáma olvasható. Jelölésre egyre gyakrabban használnak színes műanyag gyűrűket is, amiket lábon kívül bizonyos fajoknál nyakra, szárnyra is helyezhetnek. Ezek óriási előnye, hogy a madár megfogása nélkül is lehet azonosítani az egyedeket (nagyteljesítményű távcsővel akár több száz méter távolságból), így jóval nagyobb a megkerülési arány a fémgyűrűhöz viszonyítva.

 Rádiós és műholdas nyomkövetés

Az egyedi azonosítás és nyomkövetés legmodernebb eszközei a műholdas és GPS jeladók, amelyek pontosan megadják a jelölt madár pozícióit. Bár használatuk igen költséges, rendkívül részletes információkat szolgáltatnak (akár több éven keresztül is) a kutatóknak, sokszor teljesen új, addig nem ismert jelenségekkel meglepve a szakembereket. Bár a jeladók az évek múlásával egyre kisebbek lettek, nagyjából gerle méretű madaraknál kisebbekre még nem szerelhetőek fel. Ezekre a fajokra (pl. fecskék) geolokátort tudnak rögzíteni. Ennek hátránya, hogy bár a gyűjtött információkat eltárolja, de a kiolvasáshoz újra meg kell fogni a megjelölt madarat. Térképes eredmények a műholdas nyomkövetővel ellátott madarakról a www.satellitetracking.eu oldalon tekinthetők meg.

 Gyűrűs madár megkerülése

A meggyűrűzött madarak ismételt megfogásakor (visszafogás) a fémgyűrű számát leolvassák, a madár adatait rögzítik, majd újra szabadon engedik. Színes gyűrűk vagy nagyobb méretű fémgyűrű esetén a madár megfogás nélkül, erős nagyítású távcsővel is azonosítható (megfigyelés). Sok esetben már csak az elhullott gyűrűs madár tetemét találják meg (kézrekerülés), ilyenkor nagyon fontos a körülmények feljegyzése.

 A madarak befogása

A madarak befogását ás gyűrűzését különösen nagy gonddal kell végezni. Sokféle fogási módszer létezik a különböző életmódú madárfajokra és csoportokra. A legleterjedtebb ezek közül a függönyháló, amellyel elsősorban énekesmadarak megfogását végzik. Sok madárfaj esetén a fészekben jelölik meg a fiókákat, még a kirepülésük előtt. A legnagyobb termetű madarak – gólyák, gémek, sasok – gyűrűzésének szinte ez az egyetlen módja. Európában évente mintegy 4 millió madarat gyűrűznek meg. Magyarországon a kezdetektől (1908) napjainkig közel 6 millió madarat jelöltek meg, legnagyobb részét az elmúlt 2 évtizedben. A megkerülések száma közel egymillió.

 A gyűrűzők

A madarak gyűrűzéséhez speciális vizsgát kell tenni a leendő gyűrűzőknek, melyet az Agrárminisztérium szervez. A mintegy 450 hazai madárgyűrűző nagy része önkéntesként, szabadidejében vesz részt a madarak jelölésében.

 Az EURING

A madarakat nem korlátozzák az országhatárok, így a gyűrűzési munka is csak nemzetközi összefogással lehet sikeres. Ezen együttműködést az 1963-ban, Párizsban alapított EURING (The European Union for Bird Ringing) biztosítja, melynek az MME keretében működtetett Madárgyűrűzési Központ is tagja.

 Gyűrűt találtam! Mit tegyek?

Amennyiben gyűrűs madarat, jelölőgyűrűt talál, színes gyűrűs madarat észlel, értesítse a Madárgyűrűzési Központot! A legfontosabb információk: a gyűrű pontos felirata és száma, a faj neve, a megtalálás helye és dátuma, a bejelentő neve és elérhetősége. Az adatok online módon is feltölthetők a www.ring.ac honlap magyar nevű oldalán. Lehetőség szerint a gyűrűt, esetleg a madárról készült fotót is küldje el. Információja bekerül a madárgyűrűzési adatbankba, ezt követően a Központ munkatársa elküldi Önnek a gyűrűzési adatokat egy válaszlevélben.

 Látogasson el madárgyűrűző táborainkba!

Az országszerte működő madárgyűrűző táborokról a legszerteágazóbban az MME honlapján tájékozódhat. Komárom-Esztergom megyében Naszályon, a Ferencmajori Madárvártán folyik madárgyűrűzés a tavaszi (április közepétől 1 hónapig) valamint az őszi (július végétől novemberig) időszakban. Az őszi intervallumon belül minden év augusztusában a Hopp Ferenc Madarásztábor várja az érdeklődőket. A madárgyűrűző-állomáson és táborunkban szeretettel várjuk ill. rendszeresen fogadunk iskolai osztályokat, kiránduló csoportokat előzetes bejelentkezéssel.

 Az Öreg-tó több tízezres madárcsapataiban gyakran figyelünk meg színesgyűrűvel jelölt sirályokat, gémeket, kócsagokat, ludakat. Először a betű- és számkombinációval ellátott könnyű fémgyűrűk terjedtek el, majd a technika fejlődésével új gyűrűtípus jelent meg: a távcsövekkel távolról is leolvasható színesgyűrűk.

Ezeket nagyobb madarakra – például vadludakra – felhelyezve sokkal több információt nyerünk a megfigyelések által, mint a fémgyűrűk esetében. A színesgyűrűvel jelölt madarat életében csak egyszer kell megfogni. A ludaknál a színesgyűrű sokszor a nyakra kerül.

A leolvasásokból tudjuk, hogy pontosan honnan érkeznek hozzánk a ludak, hol állnak meg pihenni, és mennyi időt töltenek az egyes helyeken. Az egyedi azonosításnak köszönhetően régi ismerősöket is rendszeresen látunk az Öreg-tó lúdtömegeiben. A ludak egész életükre választanak párt, így néha a korábban együtt jelölt madarakat később is együtt figyeljük meg. Ma már műholdas jeladókat is szerelnek ludakra, ezekkel nagyon pontos képet kapunk a vonulásokról – azokról a helyekről is, ahol nem jár ember, aki leolvashatná a színesgyűrűket.