Mindent a vadludakról

Az eurázsiai tundrák vidékén fészkelő vadludak ősszel érkeznek hozzánk, és kora tavasszal indulnak vissza északra. Vonulásuk egy speciális és látványos jelensége az a szinte tökéletes V-alakzat, amit gyakran láthatunk ebben az időszakban. A Kárpát-medencébe érkező, és itt telelő vadludak száma meghaladhatja a 300 ezret. Napjainkban a műholdas jeladókkal ellátott madarak segítségével sokat tudunk meg a vonulási útvonalaikról.

A nagy lilik költőterülete Eurázsia csaknem teljes sarkvidéki részére kiterjed. A különböző állományok más-más utakat használnak, és Közép-Európa más-más részein telelnek. A nagy lilikek a sarkkörön túli költőhelyeikről a nyugat- vagy közép-európai telelőhelyükig akár 7000 kilométert is repülhetnek, és az egész út több pihenő beiktatásával, közel négy hónapon át tart. Vannak kevesebbet vonuló állományok is, ezek a tengerpartot követve jutnak el a német-alföldi telelőhelyükre. Egy-egy télen akár többször is megfordulnak a holland tengerpart és Közép-Európa között, néha alig néhány nap leforgása alatt.

A vetési lúd költőterülete az eurázsiai tundra és tajga övezetben húzódik. Európába két úton érkeznek a madarak: a tengerpartok mentén, illetve a kontinentális útvonalon. Ennek megfelelően alakult ki a két nagy telelőterületük Nyugat-Európában, illetve a Kárpát-medencében. E két centrum között néha intenzív vándorlás, állomány-átrendeződés figyelhető meg.

A hazánkba érkező ludak túlnyomó része körülbelül 18 nagy gyülekezőhelyet használ rendszeres pihenőhelyként. Egy-egy kiemelt éjszakázó helyen, mint amilyen a tatai Öreg-tó, akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet. Enyhe teleken végig kitartanak, de ha nagy hideg és hó jön, ami megakadályozza őket a táplálék felkutatásában, akkor tovább állnak dél felé.

Amíg itt vannak, addig nap, mint nap lehet gyönyörködni reggeli „kihúzásukban” és esti hazajövetelükben, a „behúzásban”.

Vetési lúd (Anser fabalis)

Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis)

Apácalúd (Branta leucopsis)

Kanadai lúd (Branta canadensis)

Nagy lilik (Anser albifrons)

Kis lilik (Anser erythropus)

Rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus)

Indiai lúd (Anser indicus)

Nyári lúd (Anser anser)

Örvös lúd (Branta bernicla)

Sarki lúd (Anser caerulescens)