Madármegfigyelő verseny

Ez a verseny azzal a céllal kerül évente megrendezésre, hogy a rendezvényen nagy számban jelen lévő madarászok egyidejű megfigyeléseivel gyűjtsünk adatokat a területen mozgó madarakról. A verseny november 25-én, szombaton 6:00 – 18:00-ig tart Tata város, a Ferencmajori-halastavak és a Duna Almásfüzitő és Süttő közötti szakaszának területén, a versenyhelyszínen kapott térkép alapján. A verseny indítása és annak zárása a madármegfigyelő-toronynál történik a fenti időpontban. A fajlistát a regisztráció helyszínén lehet felvenni, majd később ugyanitt kell leadni.

A versenyben kizárólag 3 fős csapatok indulhatnak, a csapatot kísérheti 1 fő, akinek nevét a füzetben rögzíteni kell. A kísérőnek a verseny egész ideje alatt meg kell tartania „passzív” státuszát, vagyis madár megtalálásában és határozásában nem vehet részt, teleszkóppal nem rendelkezhet és semmilyen módon nem segítheti a csapatot.

További tudnivalók a versenyről

Díjazottak:

– felnőtt (18 év felett) kategória I-V.

(Vándorserleg, szakkönyvek, pólók, bögrék, stb. A helyezéstől és kategóriától függően változó értékben és tartalomban.)

 

Különdíj (festmények):

A „Sokadalom legjobb madárfaja” különdíj odaítélésében a faj hazai, illetve nemzetközi gyakorisági státusza alapján díjazunk a versenybizottság döntése alapján. Ez a különdíj alapvetően a ritka fajok megfigyelését honorálja.

A „Természetvédelmi szempontból legértékesebb adat” különdíjat azért a megfigyelésért ítéljük oda, amelynek a természetvédelmi szempontú hasznosulása a legnagyobb. Ez egyaránt lehet veszélyeztetett faj megfigyelése vagy jelölőgyűrű leolvasása bármilyen fajon.

A „Legtöbb színes gyűrűt leolvasó” különdíjat az a csapat kapja, aki a verseny ideje alatt a legtöbb színes gyűrűt leolvassa, és a füzetbe felírja.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Madarászverseny fajlista

Madarászverseny szabályzat

Madarászverseny területe