Tűzijátékmentes Szilveszter Tatán

Ami nekünk, embereknek néhány perces, ám annál hangosabb ünneplés, az a madarak számára oly mértékű zavarást jelent, melytől akár 100 km-re is elmenekülnek. A 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vadludat hetekre elüldözte, és a Karácsonykor még varázslatos hangulattal, lúdzsivajjal teli városra januárban néma csend szállt.

A messzi tájakról érkező vadludaknak vándorútjuk során rengeteg zavaró hatást kell elviselniük, ám egyik sem mérhető az őket Tatán fogadó szilveszteri tűzijátékok okozta sokkhatáshoz.

Tata az első olyan magyar város, ahol kifejezetten természetvédelmi megfontolásból korlátozták a szilveszteri tűzijátékozást. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére a helyi önkormányzat képviselő-testülete 2018 októberében olyan rendeletet alkotott, amely szerint a tűzijátékok használata november 1. és február 28. között tilos a város területének nagy részén.

Csendes újév

A tűzijátékok szilveszteri korlátozása csak akkor lehet eredményes, ha annak betartásához Ön is hozzájárul, és erre a környezetében élőket is figyelmezteti.

Kérjük, Ön is óvja a tatai vadludak páratlan világát, és tartózkodjon a szilveszteri tűzijátékozástól!

Segítsen, hogy Tata továbbra is a “Vadludak Városa” maradhasson!